Na spletni strani mastnak.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.
Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Značilnosti

 

Polje med ograjnimi stebri je lahko sestavljeno v različnih betonskih vzorcih. Na voljo so vzorec KARO, ROŽA in Z-ELEMENT.
Elementi se med seboj lepijo z lepilom za keramiko.

Betonsko polje ograje sestavljene iz "Z" elementov je lahko idealen oporni zid za vzpenjalke, z njimi lahko naredite ozeleneli zasebni prostor.

Steber lahko okrasimo s kroglo za steber.

Ograjni elementi so narejeni na fiksno višino 20 cm + 3 mm. To omogoča hitro in enostavno gradnjo brez zidanja in fugiranja.

Polje med betonskimi stebri je lahko sestavljeno tudi iz polj linij V-line, H-line in P-line. 
Pri poljih V-line je priporočen razmik med betonskimi stebri do 250 cm. 
Pri poljih H-line je priporočen razmik med betonskimi stebri za alu Z = do 180 cm (1 polje), za ECO = do 300 cm (2 polja), za alu S = do 300 cm (1 polje).
Pri poljih P-line je priporočen razmik med betonskimi stebri do 250 cm. 

 

 

NAVODILO ZA POSTAVITEV BETONSKIH OGRAJNIH ELEMENTOV

OGRAJNI ELEMENTI IZ PRANEGA IN KVARC BETONA:

 1. Izkopljemo jamo za temelj širine ca. 25 cm, globine do 80 cm (odvisno od sestave tal).
 2. Naredimo temelj: jamo napolnimo z zemeljsko vlažnim betonom (MB 20). Temelj se naredi do min. 2 cm pod končno višino tal (da temelj ni viden).
 3. Ograjne elemente polagamo na sveži temelj in s prvo vrsto naredimo vodoravno izravnavo. V primeru, da ograjne elemente polagamo na že obstoječ betonski temelj, je postopek sledeč:
  • Na temelj na suho zložimo prvo vrsto ograjnih elementov.  
  • V odprtini betonskih elementov zvrtamo v temelj luknje Ø8 mm. Globina lukenj naj bo ca. 10 cm.  
  • V luknje zabijemo betonsko železo dolžine ca. 20cm, tako da ca. 10 cm gleda iz temelja.
  • Če je potrebno narediti izravnavo temelja, s temelja umaknemo betonske elemente in naredimo izravnavo s finim betonom. Ograjne elemente lahko polagamo na svežo izravnavo.
 4. Naslednjo vrsto ali več vrst elementov zložimo na suho (brez malte). Če je potrebno, jih podložimo s plastičnimi podložkami, da dobimo 100% vodoravno fugo.
 5. Ko so elementi poravnani, jih napolnimo z betonom. Če postavimo ograjo v času vročega sonca, je potrebno elemente pred zapolnitvijo z betonom navlažiti z vodo. S tem omogočimo boljše sprijemanje med ograjnimi elementi in betonom. Beton, ki ga uporabite za polnjenje elementov, mora biti zahtevane kvalitete MB 20 (plastični beton MB 20, max. priporočene frakcije 0-16, konsistenčne stopnje do 12 cm, merjene s posedom). Pomembno je, da so elementi napolnjeni z betonom v celoti, do vrha roba ograjnih elementov.
 6. V stebre vstavimo 4 palice Ø8 mm za ojačitev. Priporočena razdalja med stebri je do 2 m.
 7. Pri montaži polj Mastnak ograjnega sistema na stebru ne potrebujemo nobenih predhodnih nastavkov.
 8. Če postavljamo ograjo več dni po fazah, potem pustimo med fazami zadnjo vrsto elementov napolnjeno z betonom samo do polovice.
 9. Pokrove lepimo z lepilom za keramiko (za zunanje lepljenje).
 10. Horizontalnih in vertikalnih stikov med elementi ter stikov med dolžinskimi pokrovi ne fugiramo.
 11. Pri ograjnih elementih iz kvarc betona lahko barva varira v odtenkih zaradi neenake barve peska in cementa, zato jih pri vgradnji jemljemo iz različnih palet. Tako dobimo enakomerno porazdelitev odtenkov barv.

Le z ravno zloženimi in čistimi elementi bomo dosegli lep končen videz ograje.