Na spletni strani mastnak.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.
Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Značilnosti


Betonske elemente izdelujemo izključno iz kremenčevih materialov, ne uporabljamo dolomitov (niso odporni proti mrazu) in rečne mivke zaradi vsebnosti zemlje, ki je glavni povzročitelj mahu na betonskih izdelkih.

Ograjni elementi so narejeni na fiksno višino 20 cm + 3 mm. To omogoča hitro in enostavno gradnjo brez zidanja in fugiranja.

Polje med betonskimi stebri je lahko sestavljeno tudi iz polj linij V-line, H-line in P-line. 
Pri poljih V-line je priporočen razmik med betonskimi stebri do 250 cm. 
Pri poljih H-line je priporočen razmik med betonskimi stebri za alu Z = do 180 cm (1 polje), za ECO = do 300 cm (2 polja), za alu S = do 300 cm (1 polje).
Pri poljih P-line je priporočen razmik med betonskimi stebri do 250 cm. 

 

 

NAVODILO ZA POSTAVITEV BETONSKIH OGRAJNIH ELEMENTOV

OGRAJNI ELEMENTI IZ PRANEGA IN KVARC BETONA:

 1. Izkopljemo jamo za temelj širine ca. 25 cm, globine do 80 cm (odvisno od sestave tal).
 2. Naredimo temelj: jamo napolnimo z zemeljsko vlažnim betonom (MB 20). Temelj se naredi do min. 2 cm pod končno višino tal (da temelj ni viden).
 3. Ograjne elemente polagamo na sveži temelj in s prvo vrsto naredimo vodoravno izravnavo. V primeru, da ograjne elemente polagamo na že obstoječ betonski temelj, je postopek sledeč:
  • Na temelj na suho zložimo prvo vrsto ograjnih elementov.  
  • V odprtini betonskih elementov zvrtamo v temelj luknje Ø8 mm. Globina lukenj naj bo ca. 10 cm.  
  • V luknje zabijemo betonsko železo dolžine ca. 20cm, tako da ca. 10 cm gleda iz temelja.
  • Če je potrebno narediti izravnavo temelja, s temelja umaknemo betonske elemente in naredimo izravnavo s finim betonom. Ograjne elemente lahko polagamo na svežo izravnavo.
 4. Naslednjo vrsto ali več vrst elementov zložimo na suho (brez malte). Če je potrebno, jih podložimo s plastičnimi podložkami, da dobimo 100% vodoravno fugo.
 5. Ko so elementi poravnani, jih napolnimo z betonom. Če postavimo ograjo v času vročega sonca, je potrebno elemente pred zapolnitvijo z betonom navlažiti z vodo. S tem omogočimo boljše sprijemanje med ograjnimi elementi in betonom. Beton, ki ga uporabite za polnjenje elementov, mora biti zahtevane kvalitete MB 20 (plastični beton MB 20, max. priporočene frakcije 0-16, konsistenčne stopnje do 12 cm, merjene s posedom). Pomembno je, da so elementi napolnjeni z betonom v celoti, do vrha roba ograjnih elementov.
 6. V stebre vstavimo 4 palice Ø8 mm za ojačitev. Priporočena razdalja med stebri je do 2 m.
 7. Pri montaži polj Mastnak ograjnega sistema na stebru ne potrebujemo nobenih predhodnih nastavkov.
 8. Če postavljamo ograjo več dni po fazah, potem pustimo med fazami zadnjo vrsto elementov napolnjeno z betonom samo do polovice.
 9. Pokrove lepimo z lepilom za keramiko (za zunanje lepljenje).
 10. Horizontalnih in vertikalnih stikov med elementi ter stikov med dolžinskimi pokrovi ne fugiramo.
 11. Pri ograjnih elementih iz kvarc betona lahko barva varira v odtenkih zaradi neenake barve peska in cementa, zato jih pri vgradnji jemljemo iz različnih palet. Tako dobimo enakomerno porazdelitev odtenkov barv.

Le z ravno zloženimi in čistimi elementi bomo dosegli lep končen videz ograje.